Uvijek će neumorno ponovo i ponovo tražiti najbolje svijetlo, čekati nesputanost, dočarati razigranost, svaki će trun svoje duhovnosti i duhovitosti, budnosti i napetosti...

Projekt "Prijatelji mora" – „More kao platno“

KULTUROLOŠKI SADRŽAJ U TURIZMU SA SNAŽNOM EKOLOŠKOM PORUKOM

Riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria, prošle su godine osmislili nacionalnu kulturološku kampanju „Prijatelji mora“ . Cilj je svake godine, izložbama fotografija velikih formata na otvorenom, u 17 hrvatskih gradova (svibanj/ rujan) hrvatskoj javnosti i svim posjetiteljima, skrenuti pozornost na društvenu odgovornost te stalnu vrijednost promicanja ekologije i očuvanja Jadranskoga mora.
Dok se 2010. izložba bavila motivima podmorja u 2011. će prikazivati provršinu mora kao nepresušnu inspiraciju i duhovnu snagu svih zaljubljenika u more.
Izložba pod nazivom “More kao platno“ nudi niz fotografskih prizora pred kojima moramo zastati. Dvadesetak domaćih fotografa prenosi svoju emociju koju će nastojati približiti svim gledateljima.
Selekciju fotografija i postavu izložbe potpisuje Helena Srakocic, stručna savjetnica fotografskog festivala Rovinj Photodays.

Izlažu slijedeći autori:
Ivo Pervan, Petar Trinajstić, Mario Romulić, Dražen Stojčić, Saša Poldan, Dalibor Talajić, Božidar Prezelj, Nino Marcutti, Željko Mršić, Renco Kosinožić, Željko Jelenski i Ljubo Gamulin.

Projekt "Prijatelji mora" – „Mediteranski eseji“

Udruga LivingStone i Astoria posebni projekti d.o.o. u suradnji s Ministarstvom turizma RH te uz potporu Hrvatske turističke zajednice organiziraju veliku nacionalnu kulturološku kampanju pod nazivom "Prijatelji mora".
Izložbama fotografija velikog formata na otvorenom u šesnaest hrvatskih gradova svake godine od početka lipnja do kraja rujna 2012.g., projekt ima za cilj hrvatskoj javnosti i svim hrvatskim gostima skrenuti pozornost na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanja mora.
Prijatelji mora su svi gradovi i tvrtke partneri u Hrvatskoj koji dijele istu društvenu odgovornost prema moru kao našem najvećem nacionalnom blagu. "Mediteranski eseji" naziv je ovog atraktivnog postava fotografija koji nudi niz prizora iz svakidašnjeg života i običaja ljudi hrvatskoga Jadrana . Obuhvaća 64 autorska djela odabranih hrvatskih fotografa.
Izlažu: Ivo Pervan, Petar Trinajstić, Mario Romulić, Dražen Stojčić, , Dalibor Talajić, Renco Kosinožić, Rino Gropuzzo, Božidar Prezelj, Goran Novotny, Radivoj Pastorčić, Aleksandar Tomulić.

Vrtovi sunca: Spoj minimalizma i artizma

U turističkom kompleksu Vrtovi sunca u Orašcu kod Dubrovnika ovaj je tjedan otvoren prvi hrvatski hotel u prestižnom svjetskom lancu Radisson BLU,koji je, kao svojedobno i prvi hrvatski hotel u lancu Hilton, također u Dubrovniku, pomaknuo granice u turizmu na jugu Hrvatske. Uz visoke standarde u kvaliteti usluge, za koju jamči i sam hotelski brand, Radisson BLU Resort & Spa u kompleksu Dubrovnik Sun Garden u Orašcu inovacije je unio i svojim vanjskim izgledom, okolišem te profinjenim interijerom. Modernu građevinu uz more projektirali su hrvatski arhitekati Pero Puljiz i Branimir Medić.

Kao partneri u renomiranom nizozemskom arhitektonskom birou de Architekten Cie u Amsterdamu, Puljiz i Medić već imaju više pobjeda na velikim međunarodnim arhitektonskim natječajima te projekte u Kanadi, Rumunjskoj i Kini, a hotel nadomak Dubrovnika prvi je projekt u domovini.

Brački kamen

- Sam izgled objekta odredio je niz zadanih parametara pa je na relativno maloj parceli sagrađen hotel od 35.000 četvornih metara u kojemu sve sobe imaju balkone i terase s pogledom na more i Elafitske otoke - rekao je Pero Puljiz.

Da bi se to postiglo, u donjem je dijelu projektiran terasasti hotelski dio koji prati konfiguraciju terena, a u gornjem dijelu dva krila u obliku slova V.

Jednako kao i vanjski izgled hotela, pozornost plijeni i unutrašnjost dubrovačkoga Radissona BLU. Pri gradnji je korišten kamen iz bračkih i dubrovačkih kamenoloma, a bjelina dominira i velikim prostorom recepcije i hotelskih holova koji su oplemenjeni biranim dizajnerskim namještajem.

Glasnogovornica hotela, Antonija Zrilić, rekla je da je namještaj rađen "po mjeri" u njemačkim, austrijskim i talijanskim tvornicama, ali od hrvatskih sirovina. U hotelu se vodilo i računa o ugrađivanju hrvatskih materijala, a želja za promicanjem domaćeg vidljiva je u nizu detalja u interijeru.

Tako su u restoranu, uz stolove i stolice finog nenametljivog dizajna, postavljeni i dugi stolovi - šankovi od neobrađenog bukova drva, kao i stol sa staklenom prozirnom površinom kojemu je postolje impozantno, široko deblo stogodišnjeg slavonskog hrasta.

Privlačan stakleni zid

Osmišljavanje unutarnjeg dizajna hotela, rezidencija i lounge barova povjerena je poznatoj tvrtki Hirsch Bedner Associates čiji su stručnjaci za hotel u Orašcu kreirali spoj modernog i luksuznog.

Na uređenju interijera radilo je petnaestak dizajnera čija je kreativnost do izražaja došla u detaljima poput lustera od školjki u restoranu, ukrasnih jastučića u toploj narančastoj boji ili tirkiznih taburea i stolaca u bjelini recepcijskog hola.

U tom prostoru iz kojeg se kroz velike prozorske stijenke pruža jedinstven pogled na Elafitske otoke, uz zanimljiv separe odvojen rešetkastom polukružnom ogradom, pozornost privlači i stakleni zidni friz u plavim bojama mora, djelo Dine Trtovca.

Trtovac je jedan od dvadesetak renomiranih hrvatskih umjetnika čija ulja, instalacije, predmeti u prostoru, kipovi i fotografije krase unutrašnjost.

U hotelu s ponosom ističu da su u njihovoj umjetničkoj kolekciji zastupljeni i Bane Milenković, Anton Vrlić, Peruško Bogdanić, Zoltan Novak, Petar Barišić, Igor Pauška, Boris Bučan, Goran Vranić, Dražen Trogrlić, Božidar Prezelj, Nikola Koydl, Igor Rončević, Duje Jurić, Dalibor Jelavić, Vatroslav Kulić, Krešimir Nikšić, Maja Kordić, Goran Štimac, Zdravka Ivandija, Ante Kuduz i Dubravka Babić.

Uz 408 luksuznih soba i apartmana, s jednako luksuznim kupaonicama, hotel ima i niz sadržaja za ugodno provođenje vremena, odmor, opuštanje, zabavu ili sportske aktivnosti. Jedan od njih je Wellness i Spa centar na 3500 četvornih metara, koji je dio luksuznog branda Anne Semonin, Parižanke koja je utemeljila renomiranu kompaniju u industriji ljepote.
Stabla maslina

Njezina vjerna klijentica bila je i princeza Grace od Monaka, a u specijalnim kozmetičkim linijama i tretmanima, poput pilinga crnim pijeskom uz ritual oceanske masaže i u aktivnoj ledenoj terapiji lica, sada mogu uživati i posjetitelji Vrtova sunca.
Uz brojne barove i restorane, ponudu noćne zabave upotpunjava noćni klub Grinja, kombinacija modernog bara i restorana s ponudom jela fusion kuhinje.

Posebna priča vezana je uz uređenje 57.000 četvornih metara površine na kojoj se prostire kompleks u Orašcu, kao i gornje, zelene hotelske terase koja se vidi iz zrakoplova kada se dolazi u zračnu luku u Čilipe. Zagrebačka tvrtka za hortikulturu Dionaea vrtovi posebno je pazila na očuvanje zatečenog raslinja, a posađeno je i 20 tisuća novih sadnica.

Mala marina

- Rezultat je okoliš sa 150 različitih biljnih vrsta, odreda tipičnih za dubrovačko podneblje - istaknula je Antonija Zrilić. Dodala je da su tisućljetna stabla maslina, koja su prije bila tu, sačuvana i premještena pa sada i sam ulaz u hotel krase upravo stare masline.

Kompleks Dubrovnik Sun Garden zanimljiv je i zbog vlastite male marine iz koje će prema Dubrovniku isplovljavati brodići i prevoziti hotelske goste, po tome što u okviru kompleksa nema automobilskog prometa, kao i po radu tržnice na kojoj se može kupiti svježe voće i druge namirnice.

Otvaranjem hotela Radisson BLU za vlasnike kompleksa, fond Jupiter Adria i velikogoričku tvrtku Hidrocommerce čiji se vlasnik Josip Kordić osobno maksimalno angažirao i nadgledao radove u Orašcu, završen je samo dio posla.

U sklopu investicije od oko 150 milijuna eura, naime, u planu je gradnja još jednog superluksuznog hotela. To će biti hotel u lancu The Regent koji je, kao i Radisson BLU, dio Rezidor Grupe u kojoj je 369 hotela u 59 zemalja.

 

Izložbe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin imperdiet malesuada urna ac rhoncus. Mauris aliquet dictum augue ac luctus.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Novosti

Universal Website Template that Fits Most Businesses.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.